Izložba pod nazivom “U apoteci kod ugarskog kralja Svetog Stefana”, otvorena je u Kolegijum Hungarikumu (Gračanička 14, Beograd). Na izložbi je predstavljen restaurisan nameštaj iz istoimene apoteke iz Vršca, otvorene 1885. godine. Izložba je rezultat međunarodne saradnje Ambasade Mađarske i Farmaceutskog fakulteta, u sklopu obeležavanja jubileja 80 godine studija farmacije u Srbiji.

Apoteka „Kod ugarskog kralja Svetog Stefana“, iz Vršca, tokom 19. i 20. veka menjala je brojne vlasnike, da bi Rešenjem V. br. 7113 (od 29. juna 1946.) njeni nameštaj i oprema bili ustupljeni Farmaceutskom fakultetu u Beogradu gde se i danas nalaze. U ovoj apoteci svoje stručno znanje sticale su generacije studenata Farmaceutskog fakulteta, prvo pod rukovodstvom čuvenog profesora Siniše Đaje, a zatim profesora Miloja Danilovića i drugih.

O NAMEŠTAJU APOTEKE

Nameštaj apoteke izrađen 1885. godine, predstavlja izuzetan primerak alt dojč stila, veoma precizne izvedbe, sa duborezima koje je izradila vrhunska umetnička radionica. Sadrži sve karakteristike jonskog stila iz arhitekture stare Grčke koji je, delimično stilizovan, bio omiljen krajem 19. veka u arhitekturi i uređenju enterijera. Izrađen od masiva drveta hrasta sa podkonstrukcijom od jelovog drveta, sastoji se od centralne komode sa vratima i 25 fioka, staklene vitrine sa polukružnim vratima i galerije sa satom.Pisaći sto uz apoteku obiluje duborezima sa floralnim i životinjskim motivima koji su se koristili u alt dojč stilu, dok kvalitet same izrade svedoči o ozbiljnosti i snazi naručioca. Na fiokama se nalaze porcelanske pločice sa latinskim nazivima materijala i hemikalija korišćenim za izradu lekova i preparata, složeni po grupama. Apoteka osim ovog centalnog dela, poseduje još dve vitrine visine 5 m, sa svake strane sa fiokama i policama.

O RESTAURATORSKIM RADOVIMA

Restauracija je obuhvatila stolarske intervencije na konstrukciji, uklanjanje starih slojeva laka mehaničkim i hemijskim sredstvima, čisćenje unutrašnjosti fioka i staklenog dela, zaštitu, pripremu za završnu obradu, kao i ostale radove neophodne dabi apoteka ponovo zasijala kao redak primerak nameštaja u javnim enterijerima s kraja 19. veka. Prilikom restauracije, u gornjem delu apoteke iza kutije sa signiranim satom pronađeni su natpisi sa godinama izrade i popravki, dok su u jednoj od fioka pronađene apotekarske nalepnice koje možda govore o putu same apoteke kroz Srbiju u 20. veku.

Održana je i radionica "Copia receptorum", kojom je prikazana veština ručne izrade lekova, onako kako su se lekovi nekada pravili. U sklopu izložbe je predtavljen i Vršački čaj (pred novu sezonu), a kako je na Fejsbuku objavio profesor Farmaceutskog fakulteta dr Zoran Maksimović (inače neumorni promoter Vršca i Vrščana), Vršački čaj će se naći i u jednoj od beogradskih apoteka.