Gradsko kulturno umetničko društvo "Laza Nančić" odlučilo je da ovu godinu jubileja obeleži mnogobrojnim nastupima kako u našoj zemlji tako i na nekim od izabranih festivala u inostranstvu odakle za Vrščane kontinuirano stižu pozivnice.

Nakon uspešne Vidovdanske svečane akademije, koja je priređena u čast stogodišnjice od osnivanja Društva, članovi prvog ansambla su se neumorno spremali za odlazak na Festival u Namuru, u Belgiji, koji je održan od 15. do 20. avgusta. Festival folklora ”Mondial” na kojem je Laza učestovao, ima tradiciju dugu 59 godina što ga svakako svrstava u jedan od najstarijih festivala.
Pet dana koliko je festival trajao bili su ispunjeni raznim organizovanim sadržajima (upoznavanje kulture i tradicije svih naroda učesnika festivala, učenje koraka, povorke, promocije, fotografisanje...). Druženja svih učesnika Festivala su svakako stvorila mnoga prijateljstva.
Zahvalujući putovanju u Belgiju, članovi prvog ansambla su obišli neke od evrospkih gradova kao što su Brisel, Minhen, Ninberg. Obogaćeni za jedno novo iskustvo i sa novim idejama, uprava Društva nastavlja sa pripremama jednog od glavnih koncerata koji će biti kruna dešavanja kojom će obeležiti vek od osnivanja i uspešnog rada.
Članovi društva se posebno raduju turnejama, jer je to svakako jedno nezaboravno iskustvo, a suština jeste da zemlje kao što su Tajvan, Ukrajina, Francuska, Nemačka, Belgija, Kenija upoznaju naše igre, bogatu tradiciju i da ih nauče šta je kolo i šta je Srbija.
Kako ističu Vrščani, organizatori Festivala u Belgiji su bili veoma zadovoljni našim nastupima, disciplinom i ozbiljnošću kojom su pristupali na svakom nastupu. Gradskom kulturnom-umetničkom društvu "Laza Nančić " pripala je čast da zatvori 59. Festival folklora u Namuru, što svakako govori o visokom umetničkom nivou vršačkog ansambla.