Rođeni ste u jednom gradu. Proveli srećno detinjstvo. I onda je došao rat i promenio sve. Ko je šta radio? Ko je koliko kriv? I da li vreme ublažava zlo koje se dogodilo decenijama unazad?


Pitanja koja imaju mnogo više odgovora. I da li TREBA podsećati na događaje koji su prethodili Drugom svetskom ratu. Stradanjima za vreme rata, a i poznatim kao i manje poznatim događajima posle rata. U ovoj video priči se ne bavimo tim temama, već ljudima koji korene"vuku" iz Vršca. I kada smo insistirali da od naših sagovornika čujemo kritike na račun izgleda grada, njegovog uređenja, urbanističkim vratolomijama - to se nije dogodilo. Poneki detalj "isklizne" kao kritika, ali ubrzo stigne opravdanje. Jednostavno, o Vršcu se govore samo lepe stvari.

Vršac je lepa varoš i ljubav prema njemu je nepresušna. Pred nama su dva kazivanja našeg nekadašnjeg sugrađanina inženjera Antona Hoka, osnivača i urednika Vršačkih novina koje na nemačkom jeziku izlaze u Beču, kao Elfride Handl, čija je pokojna majka rođena u Vršcu i koja je posle rata zasnovala porodicu u Salcburgu.

Pogledajte i video priču.
Fenster TV - Naši Nemci govore    > > >