Na stranicama Portala Vršačka kula posebnu pažnju posvećujemo i arhitektonskom bogatstvu iz naše prošlosti. Svakako je Vladičanski dvor u vrhu građevina kojima se Vrščani ponose, i objavljujući delove teksta iz knjige monografije "Vladičanski dvor Eparhije banatske" Zorana M. Turkana, pokušavamo da ovo blago bude dostupno što širem broju ljudi. Teško će i naš video dokument dočaratu svu lepotu ovog viševekovnog zdanja.

...

Vladičanski dvor u Vršcu je prvenac novih arhitektonskih tendencija crkvene umetnosti na prostoru Banata. Podizanje rezidencije trajalo je u periodu od 1756. do 1763. godine. Prvobitni izged vladičanske rezidencije, po zapisima, vezueje se za "barokni stil", a arhitektonsko rešenje pripisuje pruskom inženjeru građevine, čije ime nije ostalo zabeleženo. Tokom proteklih stoleća eksterijer i enterijer zdanja je nadgrađivan. Prva rekonstrukcija dvora vezuje se za period od 1833. do 1843. godine, u doba episkopovanja vladike Josifa (Rajačića), kada je pretrpeo izmene u "bidermajer stilu". Početkom dvadesetog stoleća, za vreme episkopovanja Gavrila (Zmejanovića), primio je novo ruho (koje danas zatičemo), u arhitekturi nazvano "eklektika". Fasada je poslednjom rekonsturkcijom primila raskođniji izgled, a krov građevine je delimično izmenjen podizanjem tri kupole. Vladičanski dvor je ovom dobro odmerenom obnovom, u prostornom okruženju zelenila, primio izuzetno svečan izgled po uzoru na evropske rezidencije. Upravo taj spoljašnji glamur doprineo je da se rezidencija s pravom naziva najlepšom (najotmenijom) u našoj "novoj" crkvenoj arhitekturi.

...

Vladičanska kapela

Vladičanska kapela u veertikali obuhvata prizemlje i prvi sprat i u potpunosti je ukljopljena u dvorski eksterijer. Ulaz u kapelu nalazi se sa leve strane od glavnog ulaza u dvor. Na levoj bočnoj strani fasade rezidencije nalazi se zvono kapele, izliveno u Gracu 1766. godine. Zidani ikonostas u kapeli oslikao je Nikola Nešković, u duhu "ukrajinskog baroka". Na ikonostasu dominira scena Roždestva Gospodnjeg, oivičena pozlaćenim reljefnim vencem ispod koga je i zapis koji ukazuje da je ikonostas završen 1773. godine.

...

Video dokument Fenster televizije