I ove godine, u vreme Berbe, kod stare Autobuske stanice bili locirani vašarski autodromi.
Stručnjaci ispituju štetu na kućama koje su izgrađene pre 250 godina.

Staro jezgro Vršca godinama menja svoj izgled i to na štetu poštovanja nekadašnjih graditelja, ali i arhitektonske struke. Posle dugogodišnje borbe građana i stručnjaka izmeštena je autobuska stanica, upravo da bi se sprečilo nemilosrdno urušavanje i takvih zgrada kakve su rodna kuća Jovana Sterije Popovića ili one u kojoj je noćenje Karađorđe platio sa dva pištolja.

I šta se dogodilo? Već druga godina kako organizatori vršačke Berbe dodeljuju baš taj stari urbani prostor za ogromne vašarske skalamerije, koje pretresaju krovove, zidove i temelje viševekovnih zdanja.
Pogledajte naš prilog od prošle godine ovde.
Sa koliko je ljubavi pre četvrt veka počela restauraciju prelepe kuće govori nam vlasnica Olivija Rusovac, a sada sve dobija neku sasvim novu, neželjenu dimenziju. U toku je i potpisivanje peticije građana gradskim vlastima kako bi se sprečilo dalje urušavanje jezgra starog Vršca. Ali čuju se i sve otvoreniji zahtevi za ozbiljnijom raspravom o kompletnoj organizaciji Berbe, za koju je ogromna većina građana ali sa potrebom ozbiljne, temeljne reorganizacije.

Video prilog > > >